top of page
Zoeken
hello06935

Speaksee - Zie wat je niet kunt horen

Jari Hazelebach, CEO en medeoprichter van Speaksee, werd geïnspireerd door zijn ouders die doof zijn om doven en slechthorenden weer deel te kunnen laten nemen aan de maatschappij. Daarom ontwikkelde hij de Speaksee Microphone Kit waarmee doven en slechthorenden groepsgesprekken kunnen volgen. Speaksee werkt daarnaast ook aan de mogelijkheid om realtime gesprekken te vertalen met het nieuwe Speaksee CaptionCast product voor gebruik tijdens evenementen.

De Speaksee producten en diensten komen daarom voort uit een diep begrip van hun gebruikers en hun uitdagingen. De Speaksee Microphone Kit registreert live wat wordt gezegd tijdens persoonlijke- & groepsbijeenkomsten en transcriberen het gesprek real time in tekst op een smartphone. Zo kunnen slechthorenden direct lezen wat er gezegd wordt.



Speaksee identificeert de sprekers in verschillende kleuren, die vervolgens in de App verschijnen. Op deze manier is het makkelijk om te zien wie wat zegt. De Microphone Kit gebruikt hierbij een reeks sensoren. De microfoon isoleert en vangt spraak van de gebruiker op intelligente wijze op en verwerpt ruis van andere bronnen.

Speaksee kan worden gebruikt op smartphones, laptops en desktops en de app is beschikbaar voor iOS en Android toestellen.

2019 - Speaksee als eerste case in ons Integrated Capital Lab

Speaksee was de eerste case die werd gepresenteerd en besproken met een breed scala aan verschillende financiers in ons eerste Integrated Capital Lab (ICL) van januari 2019. Financiers die aanwezig waren zijn Oneplanetcrowd (nu Invesdor), ABN Amro Sustainable Impact Fund, RVO/Invest International, INZET, Rabo Foundation, Triodos Bank en Stichting DOEN. Het was een geweldige kick-start van de ICL propositie voor zowel Speaksee als Generous Minds, omdat Speaksee op dat moment veel waardevolle input kreeg op hun bedrijf. De financiers gaven op hun beurt aan in welke fases zij zouden kunnen ondersteunen met financiering.



Het ICL heeft geleid tot een DTIF lening van €215.430,- via RVO/Invest International, die Speaksee in staat stelde om in samenwerking met een Taiwanese partner te produceren. Deze lening is inmiddels afbetaald en er is een nieuwe lening verstrekt die nu nog loopt. Daarnaast is Jari via Generous Minds in contact genomen met een informele investeerder die tot op heden met een groep andere informele investeerders €700.000 heeft geïnvesteerd in Speaksee.


"Generous Minds heeft ervoor gezorgd dat we toegang hebben tot een zeer hoogwaardig netwerk van sociale investeerders die goed bij onze visie passen. Ik werk heel graag met hen samen omdat ze echt anders zijn dan andere partijen in de markt. We werken vanuit een fundament van vertrouwen, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken of je benadeeld wordt in de kleine lettertjes." Jari Hazelebach, CEO & Oprichter Speaksee

2019 / 2024 - Generous Minds ondersteuning - Minds & Money

Naarmate de tijd vordert ontwikkelt Speaksee zich in lijn met de verwachtingen. In nauwe samenwerking met Speaksee houden we het overzicht en ondersteunen hen met expertise en het vinden van de juiste impact financiers voor de volgende groeifasen. In lijn met onze filosofie introduceren we onze Generous Minds experts waar relevant, om met gebundelde krachten de kans op succes en impact te vergroten. Zo is en wordt er onder andere ondersteuning gegeven bij:

  • Een review op het productontwerp en de productieaspecten van Speaksee door Ronald Lewerissa

  • Advisering bij de inspanningen om Speaksee vergoed te krijgen bij zorgverzekeraars met ondersteuning van Maarten Broekema

  • Het maken en onderbouwen van een waardering voor de eerste en tweede ronde financiering door Frank Härte

  • Het ontwikkelen van merkbekendheid door Marie-Claire van Hessen en Britt Vries via onze partner MCPR

  • Het verkennen van synergie effecten tussen United Repair Centre, eveneens een bedrijf wat wordt ondersteund door Generous Minds, en Speaksee wat heeft geresulteerd in deze video waarin te zien is hoe de Speaksee technologie wordt ingezet om anderstalige medewerkers met elkaar te helpen communiceren op de werkvloer

  • Het begeleiden van de verschillende financieringsrondes door Ronald Beuk en Jurek Hryniuk


2024 - ruim 1 Mio groeifinanciering


In Nederland zijn er inmiddels hele mooie resultaten behaald met de Speaksee Microphone Kit. Zo zijn er 1000 Speaksee sets naar gebruikers verstuurd. Bijvoorbeeld aan audiologische centra, KPN, Rabobank, PWC, verschillende gemeentes en de Rijksoverheid. Hier wordt Speaksee vooral ingezet voor doven, slechthorenden, maar ook inmiddels door anderstaligen.

“Wij zijn erg enthousiast over het gebruik van Speaksee bij de Rijksoverheid en zien belangrijke voordelen. Waar gemiddeld genomen niet meer dan tien tot twaalf procent van de mensen met een beperking na een proefplaatsing doorstroomde naar een vast dienstverband, is dat dankzij de inzet van de inclusieve technologie toegenomen tot ongeveer de helft. Ook vergroot het voor deze groep de doorgroeimogelijkheden aanzienlijk.” Gerard de Gooijer, Senior Adviseur Bedrijfsvoering Domein ICT bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


Speaksee wordt tevens sinds begin 2024 vergoed door het UWV, waardoor er geen barrière meer is voor doven, slechthorenden en anderstaligen om een Speaksee product aan te schaffen in hun werkomgeving. Blind Kamerlid Daan de Korte (VVD) en Jari kondigde dit begin dit jaar middels deze video.


Vanwege deze ontwikkelingen is Speaksee klaar voor een volgende stap in het buitenland. Voor de internationale uitbreiding naar Engeland, Noorwegen, Denemarken, Zwitserland en Duitsland en de verdere productontwikkeling van de Speaksee CaptionCast is begin juli 2024 ruim 1 miljoen groei-financiering opgehaald. €800.000 hiervan is afkomstig van investeerders waaronder het Groningse impact fonds NoorderImpact en diverse angel investors, waaronder de oprichters van Nederlandse unicorn DataSnipper. Daarnaast is €240.000 aan eerder opgehaalde converteerbare leningen omgezet in aandelen kapitaal. Dat moest gevierd worden!



Voor het ontwikkelen van je bedrijf als ondernemer heb je veel veerkracht nodig, wij noemen dat ook wel de 'resilience factor'. Wat is Jari zijn resilience factor?

"Omdat mijn ouders doof en slechthorend zijn ervaar en voel ik hoe lastig dit kan zijn. Zij en ook andere doven, slechthorenden en anderstaligen hebben continue het gevoel dat er geen rekening met hen wordt gehouden. Dat ze niet bestaan. Terwijl het voor vrienden, familie en collega's op hun beurt weer heel lastig is om tijdens een groepsbijeenkomst alleen op hen te focussen. Ik wil dit oplossen en die drive sleept me er altijd doorheen. Daarnaast het vertrouwen dat Generous Minds altijd in mij heeft, steunt me ook enorm." Jari Hazelebach, CEO & Oprichter Speaksee



2030 - Toekomst visie van Jari


Speaksee is klaar om een positief verschil te maken voor veel meer doven, slechthorenden en anderstaligen. Zowel in het onderwijs, als privé, als in de werkomgeving. Jari zijn uiteindelijke doel is om de prijs van de Speaksee producten zo toegankelijk mogelijk te maken, zodat er geen drempels meer zijn voor mensen om weer normaal deel te nemen aan de maatschappij.

Alle kerken, uitvaartcentra, congrescentra, college zalen willen ze standaard voorzien van het product Speaksee CaptionCast dat momenteel in ontwikkeling is. Dan hoeft zo'n locatie deze alleen maar plug en play in een audio systeem te plaatsen en ze zijn in één keer toegankelijk voor iedereen. De bezoeker kan met zijn/haar eigen telefoon een QR code scannen en kiezen in welke taal diegene mee wilt lezen (40 beschikbare talen). Het kan ook op een groot scherm worden weergegeven zodat iedereen het kan lezen (zie Social Enterprise World Forum event, 2023). Of zelfs embedden in een digitale uitzending met hetzelfde apparaat.


Persoonlijk is Speaksee een van onze favoriete ondernemers die wij ondersteunen met Generous Minds & Money. Jari en zijn team zijn zeer authentiek, professioneel en fijn om mee samen te werken! Het is geweldig om te ervaren hoe zij Speaksee continue naar het volgende niveau ontwikkelen en de gewenste impact maken op het leven van doven, slechthorenden en anderstaligen. Klik hieronder om enkele eerste reacties te zien van gebruikers die Speaksee voor het eerst in hun leven ervaren.





234 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page